Tvrđava muzike, u svom trećem izdanju, posle prvog avgustovskog vikenda

SMEDEREVO, 26. jul 2022 -Muzički festival „Tvrđava muzike“ biće održan od 8. do 10. avgusta, najavljeno je danas. Ovo je treći put da se održava, a tokom tri festivalske večeri, u Malom gradu Smederevske tvrđave publika će imati prilike da uživa u koncertima i muzici različitih žanrova.

Ovogodišnju „Tvrđavu muzike“ će 8. avgusta otvoriti koncert benda Miško Plavi Trio koga čine vrhunski muzičari: Miško Plavi, Vasil Hadžimanov i Srđan Dunkić Johnny. Koncert počinje u 21 sat.

Miško Plavi je multiinstrumentalista koji se pojavio na novotalasnoj rok sceni početkom osamdesetih godina kao gitarista, basista i klavijaturista sarađujući sa bendovima Via Talas, D’Boys, Piloti, Ekatarina Velika… Poslednjih godina njegova preokupacija je harmonika, a sa ovim instrumentom je izgradio i značajnu svetsku karijeru. Od 2000. godine izvodi program „Music Around the World“ sa kojim je održao više od 100 koncerata u Japanu gde je objavio i album „Istok ljubi zapad“. Autor je muzike za nekoliko srpskih, francuskih i američkih filmova.

Vasil Hadžimanov je uveliko muzička zvezda, proslavljeni kompozitor i pijanista. Školovao se na čuvenom Berkli koledžu u Americi, a po prirodi svog stvaralaštva, svog bavljenja muzikom i obogaćujućem doprinosu, jedan je od nezaobilaznih umetnika kada je reč o muzičkoj sferi  koja je danas poznata kao world muzika. Osnivač je Vasil Hadžimanov benda, a nastupao je sa najpoznatijim umetnicima svetske i regionalne muzičke scene.

Srđan Dunkić – Johnny jedan je od najtraženijih studijskih muzičara u zemlji. Nastupao je i snimao sa mnogim poznatim muzičarima i grupama. Njegov stil sviranja karakteriše visok tehnički nivo i virtuoznost.

Gost na koncertu ovog trija je Ana Stanić. koja se u dosadašnjoj solo karijeri koja je otpočela 1998. Godine, potvrđuje kao vrsni pop-rok kantautor, a sa triom je ostvarila umetničku saradnju.

Druge večeri „Tvrđave muzike“, 9. avgusta sa početkom u 21 sat nastupiće sastav Dinamika Music, električni gudački kvartet predvođen DJ-em, koji „sjedinjuje muziku kroz vreme, od Vivaldija do Majkla Džeksona“.

Dinamika music svira na električnim violinama, što im daje poseban zvuk i dinamičnost, a mesto dirigenta zauzeo je priznati DJ Grappelli koji je originalno obradio sve numere za električni sastav. Među prvima su u Srbiji koji izvode remixe najpoznatijih klasičnih kompozicija. Ljubitelji muzike Najdžela Kenedija i Vanese Mej, Dejvida Gereta, DJ Guetta, DJ Tiesta, uživaće i u nastupu Dinamike music.

Iste večeri, sa početkom u 22 sata, koncert će održati grupa OPS.

OPS se izrodio iz istoimenog smederevskog pozorišta i 1977. godine svoju muzičku premijeru imao na muzičkom Festivalu Omladina u Subotici. Izuzmemo li lokalne svirke i mini turneju Gimazija-Leštar- Gimnazija, kad su tokom samo nedelju dana tri puta punili sale, 1979. godine pobedili su i na 13. Zaječarskoj gitarijadi. Iste godine OPS ponovo nastupa u Subotici, ovaj put i u zvaničnom programu i na Večeri slobodnih formi. I potom bend hibernira do 2010. godine kada 24. maja, u predvečerje datuma svoje mladosti, na jedan dan oživljava stari bioskop Svetlost i pravi memorijalni koncert povodom trideset godina od raspada benda. I ponovo decenija hibernacije nakon koje se pojavljuje album MALA PRODAVNICA DELIKATESA sa deset delikatesnih ljubavnih pesama zaustavljenih u razvoju, nadograđenih iskustvom, i životnim i muzičkim, sa potpuno novim aranžmanima, ali neodvojivih od dobrog rokenrola.

Završni koncert u okviru ovogodišnje „Tvrđave muzike“ biće 10. avgusta sa početkom u 21 sat nastupa popularni bend „Ničim izazvan“. Osnovan 2012. godine od strane Borisa Bakalova i Bojana Gluvajića ovaj bend je postao jedan od omiljenih sastava na domaćoj i regionalnoj sceni. Prvi singl „O tebi“ je postao pravi hit, dospeo je na prva mesta gotovo svih top-lista u Srbiji i proglašen je za hit godine na godišnjoj listi radija B92. Koncentrisani su na autorsku muziku sa krajnje iskrenim tekstovima inspirisanim ljubavlju, životom, raznim unutrašnjim dilemama, sukobima i svakodnevicom koja se krije iza banalnosti koja nas okružuje.

Pokrovitelj festivala je Grad Smederevo, a realizator Centar za kulturu Smederevo.

Cena ulaznice za celovečernji program: 200 dinara.

Prodajno mesto:

Bilet servis u Centru za kulturu Smederevo, od 15. do 20 časova radnim danima i vikendom od 10 do 21 (od 8. do 10. avgusta)

Napomena: Ulaznice možete kupiti isključivo na biletarnici Centra za kulturu Smederevo.

Rezervacije na telefone: 026 4624815 i 064 8295345 ili na mail adresu:

marketing@sdkultura.rs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!